Bunker Krimpen

Bezoek Museum Krimpen aan de IJssel


Op afspraak kan er een rondleiding gegeven worden (vanaf 5 personen).


 

Bunker Krimpen aan den IJssel in het NieuwsDichtbij 18-03-2013

Atoombunker Krimpen a/d IJssel open voor publiek

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Heb je altijd al eens een atoombunker van binnen willen zien? Op zaterdag 23 maart is de atoombunker, die behoort bij de stormvloedkering de Hollandsche IJssel in Krimpen aan den IJssel weer geopend.


Deze bunker, die gebouwd is begin jaren tachtig, moest ervoor zorgen dat bij een atoomaanval van de russen 36 personeelsleden van Rijkswaterstaat veilig konden schuilen. Zij waren er namelijk verantwoordelijk voor dat ook tijdens een crisis de stormvloedkering in Krimpen aan den IJssel veilig gesloten kon worden. Er was voldoende voedsel, water en diesel in de bunker aanwezig om gedurende twee weken onder de grond te verblijven.


Kom op 23 maart tussen 10.00 uur en 15.30 uur een kijkje nemen in deze unieke bunker en laat je informeren door medewerkers van Stichting Functioneel Bunkerbeheer (FBB). De toegang is gratis.


De bunker bevindt zich tegenover IJsseldijk 430 in Krimpen aan den IJssel, naast de stormvloedkering. Vanwege de beperkte parkeergelegenheid wordt dringend geadviseerd om op de fiets- of met het openbaar vervoer te komen.


De bunker is helaas niet geschikt voor personen die slecht ter been zijn, kinderen mogen mee onder begeleiding van een volwassene.


Voor informatie over deze openstelling kunt u kontakt opnemen met werkgroep.krimpen@bunkerbeheer.nl of http://www.bunkerbeheer.nl/


Bron: www.dichtbij.nl/capelle-krimpen/regionaal-nieuws/artikel/2674718/atoombunker-krimpen-ad-ijssel-open-voor-publiek.aspx


STICHTING FUNCTIONEEL BUNKER BEHEER

Hierboven de plattegrond van de bunker. Wat niet te zien is, is dat het volledige meubilair in originele toestand verkeerd. Dit is de laatste en  enige bunker van Rijkswaterstaat die direct in gebruik kan worden genomen als het nodig is.

Bunker Krimpen aan de IJssel


Deze atoombunker is één van de oorspronkelijk 40 geheime bunkers die Rijkswaterstaat in bezit had voor haar sluiswachters. In crisis situaties kon het personeel ter plaatse blijven in de bunkers. De bunkers zijn groot en zo ingericht dat de gezinsleden van het personeel ook erin konden verblijven. Zo liggen er in de bunker spelletjes voor de kinderen en toiletartikelen voor de dames.


Door gezinnnen te beschermen, zorgde Rijkswaterstaat ervoor dat personeelsleden zich niet om hun families hoefde te ontfermen maar gewoon hun werk konden blijven uitvoeren.


Hij is nu als museum te bezoeken!

Stichting Functioneel Bunkerbeheer is een door de Belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

OVER FBB Beheer

SiteLock

Wij verzamelen enkel data voor functioneel gebruik van de website. Hiermee wordt verder niks gedaan.

CONTACT

Onze bunkers kunnen bezocht worden voor rondleidingen en afgehuurd worden voor activiteiten.


E-mail:  Bestuur at bunkerbeheer.nl


Copyright @ All rights reserved