STICHTING FUNCTIONEEL BUNKER BEHEER
FBB heeft in de loop der jaren veel informatie en kennis vergaard over de bunkers in Nederland maar ook over bunkers in het buitenland.
Veel leesplezier!
Tijdens de koude oorlog, 1960-1970 werden er ter voorbereiding op een eventuele oorlogssituatie in Nederland vele atoombunkers gebouwd voor de dienst Burger Bescherming of te wel de BB. Vele van deze bouwwerken zijn later na de val van de IJzeren gordijn ontmanteld.
Een gemiddelde bunker is gebouwd voor ongeveer 21 personen.. Een standaard bezetting bestond uit 3 ploegen van 21 personen plus 1 commandant.
Een BB bunker beschermd tegen de gevolgen van een atoombom explosie. Deze gevolgen zijn: luchtdruk, straling en hoge temperaturen.
Bunkers bieden een veilige omgeving om te relaxen, te slapen te eten en te werken.
De locatie om een BB bunker te bouwen wordt bepaald door bijvoorbeeld het feit waarvoor de bemanning van de bunkers de communicatie of organisatie moeten werken. Dit kan een gezin van de brugwachter zijn maar ook het bestuur van een haven, spoorbedrijf of vliegveld. De locatie van deze bunkers liggen dus bij bruggen, sporen en vliegvelden.
Daarnaast zal de bunker het liefst niet in het grondwater moeten staan uit gevaar dat de bunker onderstroomt.
Tijdens de koude oorlog was het grootste gevaar de gevolgen van een kernexplosie: luchtdruk, hitte en straling. Door de bunker (deels) in de grond te bouwen waren de bunkers al beter beschermt hiertegen. Een stevige doos van beton onder de grond dus. Deze betonnen doos moet wel schone veilige lucht hebben om in te ademen, stroom voor verlichting en koken en een veilige omgeving.
Na de verstevigde deur wordt besmette lucht (strijdgassen, rook, radioactief stof) schoongemaakt door middel van filters gevuld met actieve koolstof (norit).
Omdat de lucht ook erg heet kan zijn door brand of een kernexplosie wordt de lucht eerst door een zandfilter geleid. Hierdoor zakt de temperatuur en wordt ook as en stof uit de lucht gefilterd.
Electriciteit
Om er voor te zorgen dat er voldoende elektriciteit aanwezig was is elke bunker voorzien van een dieselaggregaat en generator. Onder de bunker bevond zich een grote dieselolie tank. Zowel de lucht voor de dieselmotor alsmede de uitlaatgassen beschikten over een eigen dempingsruimte. Deze zorgde er voor de luchtdrukverschillen opgevangen werden.
Stichting Functioneel Bunkerbeheer is een door de Belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Over FBB Beheer
Copyright @ All rights reserved
CONTACT
Onze bunkers kunnen bezocht worden voor rondleidingen en afgehuurd worden voor activiteiten.
E-mail: Bestuur at bunkerbeheer.nl